20081226

SKÖLDLÖSS

Nu är det äntligen dags för ett nytt djur! Det tog lite tid, men nu tror jag tempot kommer bli lite högre i den här serien. Efter alla problem med våran växt(som otroligt nog verkar vara på bättringsvägen) så tittar vi lite närmare på skadedjuret sköldlöss.




















Det finns fyra familjer sköldlöss i Sverige fam. Diaspidae , fam. Coccoidae, fam. Eriococcidae och fam. Pseudococcidae. De är mycket vanligare i tropiska länder än här uppe i norr men överlever här bland växthus och vinterträdgårdar.
Sköldlöss tillhör gruppen växtsugare, de har en sugsnabel som den suger i sig växtsafter med. De har en kortlivstid och kan föröka sig utan befruktning, s.k. partenogenes. Varje hona kan lägga upp till 3000 ägg, äggen läggs under honans sköld eller i ett nät skapat av vaxtrådar. Honan avlider ofta efter äggläggning men hennes sköld finns kvar för att skydda äggen. De nykläckta lössen rör sig över hela växten tills de har hittat ett ställe att suga fast sig på. Skölden som lössen har är bildad av vaxutsöndringar, insekten kan skiljas från sin sköld.
Vanligtvis upptäcker man att man har fått sköldlöss om ens växter och dess omgivning har fått en klibbig beläggning, de är sköldlössens avföring, även kallat honungsdagg. Bladen på blomman blir sedan missfärgade och dör, växterna kan bli förkrympta. Det är väldigt svårt att bekämpa sköllössen då deras växförsedda sköld skyddar dem genom deras utvecklingsstadier, det är endast möjligt att döda de nyligen kläckta lössen. Man får då spruta och gnugga bladen på växten med en gift- och såpablandning ofta.

1 kommentar:

Unknown sa...

Kan människor få sköldlöss? U.